Το ημερολόγιο γράφει 13/11/2018 και ο κόσμος του pop culture (κομιξ και μη), αποχαιρετά έναν από τους θρύλους του. Ο λόγος για τον ‘τιτάνα’ της Marvel Comics, Stan «the Man» Lee. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που επανακαθόρισε τον τρόπο που γράφεται το μοντέρνο διήγημα (ακόμη και μέσω των κόμιξ) και έκανε τον σύγχρονο πολιτισμό πιο πλούσιο.

Ο Stan Lee, γέννημα θρέμμα του Manhattan, έζησε, στην ‘καρδιά’ μίας εκ των παγκόσμιων μητροπόλεων, της Νέας Υόρκης, τη νέα εποχή του σύγχρονου δυτικού κόσμου, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεινός αναγνώστης, εμπνεύστηκε και εργάστηκε στην βιομηχανία των κόμιξ τη ‘Χρυσή της εποχή’ ως απλός βοηθός, ώσπου έγινε βασικός συγγραφέας της ‘Timely Comics’, που μετονομάστηκε σε ‘Atlas Comics’ και τελικά στη γνωστή μας ‘Marvel’ ως αρχισυντάκτης και εκδότης της.

Ήταν από τους βασικούς πιονέρους με όραμα για έναν συμπαγή αφηγηματικό κόσμο υπερ-ηρώων, με βάση τον πραγματικό σύγχρονο κόσμο. Οι χαρακτήρες του αντιπροσωπεύουν παράλληλα, μέσα από τις ιστορίες του, διαχρονικά ιδεώδη ή σύγχρονα για την εποχή κοινωνικά ρεύματα. Πάντα όμως έμεναν κοντά στον αναγνώστη έχοντας ένα προσωπικό πρίσμα, ανησυχίες, αναζητήσεις και καθημερινά προβλήματα, θυμίζοντας ότι ήρωες δεν είναι τίποτα ‘τέλειοι’, απλά δεν τα παρατάνε.

Πολλοί τους έμαθαν χάρη στην άνθηση του υπερ-ηρωικού σινεμά τις τελευταίες δεκαετίες.
Όσοι όμως γνώρισαν το έργο του μέσα από τα κόμιξ, ξέρουν πόσο κοντά είναι ο Hamlet με τον Peter Parker και την αξία της ευθύνης στην πρώτη ωριμότητα. Οι Τέσσερις Φανταστικοί με το δεσμό της οικογένειας, να προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα εποχή της τεχνολογίας από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Ξέρουν τον Hulk, ως άλλο ‘Jeckyl και Hyde’ του Stevenson, που αντιμετωπίζει την ‘Ψυχροπολεμική’ αγωνία της ανεξέλεγκτης καταστροφής, τόσο προς τον εξωτερικό, όσο και προς τον εσωτερικό μας κόσμο. Την δεκαετία του ’60, οι X-men που μαζί με τα κινήματα των μαύρων (μαζί με ‘Μαύρο Πάνθηρα’ και ‘Falcon’), των gay, των φοιτητών και των υπόλοιπων μειονοτήτων, όχι ως άλλα ‘παιδιά των λουλουδιών’, αλλά της ‘ατομικής ενέργειας’, προασπίζονται τα δικαιώματά τους απέναντι σε ένα κόσμο που επιλέγει να φορά το προσωπείο του πολιτισμένου. Ο Captain America ταξιδεύει στο μέλλον, σαν το μυθικό ‘Rip Van Winkle’ και μας θυμίζει την αξία της δημοκρατίας, σε μια εποχή, που ενώ πολέμησε γι’αυτή, τον απογοητεύει, και τα ‘πολιτικά γρανάζια’ τον προδίδουν με σκάνδαλα τύπου Watergate. Και φυσικά ο Daredevil, ένας μικρο-μεσαίος δικηγόρος, ενσαρκώνοντας κυριολεκτικά την ιδέα της δικαιοσύνης, όντας τυφλός, να δίνει το παράδειγμα καθώς μάχεται από τα ‘κάτω’, για το κατά πόσο πρέπει να στοχεύουμε στο ιδεώδες, παρά τις αντιξοότητες.

Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Ο Stan Lee σφυρηλάτησε συνειδήσεις, πλούτισε το λεξιλόγιο του μέσου Αμερικανού αναγνώστη και ανέδειξε τη φαντασία οραματιστών δημιουργών, όπως μεταξύ άλλων ο Jack Kirby, Steve Ditko και John Romita. Όσο ήταν στην ενεργό δράση, διατηρούσε πάντα άμεση επικοινωνία με το αναγνωστικό του κοινό, μέσα από τις στήλες αλληλογραφίας στα κόμικς της Marvel. Έτσι μπορούσε να αφουγκραστεί τις ανάγκες της εποχής, να τις φιλτράρει με τον ιδιαίτερο τρόπο του και στη συνέχεια να ‘μιλήσει’ κατευθείαν στην ψυχή του αναγνώστη.

Είμαι ο George Earthworker και αυτός είναι απλά ο προσωπικός μου φόρος τιμής, σε έναν άνθρωπο που όπως και τόσους άλλους, με γαλούχησε, σαν παππούς που λέει τις ιστορίες του στα εγγόνια του.
Καλό ταξίδι Stan, σε ευχαριστούμε για όλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here