Οι περισσότεροι έχετε ακούσει για την δημιουργία ενός Live Linux USB. Σκοπός του είναι η δυνατότητα εκκίνησης μίας Linux διανομής (Distro), από το USB, να τη δοκιμάσετε, και στη συνέχεια η δυνατότητα να την εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας. Το πρόβλημα με αυτή τη διαδικασία είναι ότι όσες αλλαγές κάνετε, σε κάθε επανεκκίνηση αυτές δεν θα εμφανίζονται στη διανομή Linux του USB.

Σε αυτό τον οδηγό εμείς θα προσπαθήσουμε να εγκαταστήσουμε μία διανομή Linux που θα λειτουργεί εξολοκλήρου από το USB, και θα διατηρεί όλες τις αλλαγές μας (persistence), όπως εγκατάσταση νέων προγραμμάτων, αλλαγές στο περιβάλλον εργασίας, αλλά και φακέλους και αρχεία που θα δημιουργήσουμε.

Πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα αυτής της διαδικασίας είναι αρκετά.

Καταρχήν θα μπορούμε να διατηρούμε ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα σε ένα USB το οποίο θα μπορεί να λειτουργεί σε όποιο υπολογιστή θέλουμε.

Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για αρχάριους χρήστες που θέλουν να δοκιμάσουν και να πειραματιστούν με Linux χωρίς να χρειαστεί να εγκαταστήσουν μία διανομή στον υπολογιστή τους. Αποφεύγουμε με αυτό τον τρόπο τη δημιουργία Dual Boot υπολογιστών, πριν εξοικειωθούμε με το νέο λειτουργικό.

Εξαιρετικό εργαλείο για εργασίες που απαιτούν αυξημένη ασφάλεια. Διατηρεί κωδικούς ασφαλείας για οικονομικές συναλλαγές, ιστορικό Browser μαζί με τους κωδικούς ασφαλείας, e-mail, αλλά και αρχεία.

Εργαλεία

Υπάρχουν πολλοί τρόποι και διαδικασίες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Στο μέλλον θα δημοσιεύσουμε και άλλους οδηγούς για τη δημιουργία Bootable Live Persistent Linux USB. Σε αυτό τον οδηγό θα χρησιμοποιήσουμε τον Universal USB Installer.

Για αρχή κατεβάστε το πρόγραμμά από ΕΔΩ

Στη συνέχεια επιλέγουμε μία από τις διάφορες διανομές (γεύσεις) βασισμένες στο Ubuntu Linux. Για το συγκεκριμένο οδηγό επέλεξα το Kubuntu. Μία απλή και γρήγορη διανομή που έρχεται έτοιμη, με σχεδόν όσα προγράμματα θα χρειαστεί ο μέσος χρήστης.

Κατεβάζουμε τη διανομή σε μορφή .iso από ΕΔΩ

Download Kubuntu Linux

Κατά προτίμηση επιλέξτε 64-bit εκτός αν έχετε την πρόθεση να το χρησιμοποιήσετε σε αρκετά παλιό υπολογιστή.

Η Διαδικασία

Αρκετά απλή και γρήγορη. Ξεκινάμε τον Universal USB Installer.

Στο License Agreement επιλέγουμε I Agree

Στο Step 1 θα πρέπει να επιλέξουμε την διανομή Distribution (Distro) από τις επιλογές του Drop Down Menu. Στην περιπτωσή μας επέλεξα το Kubuntu

Προχωράμε στο Step 2 και επιλέγουμε Browse

Θα ανοίξει ένα παράθυρο μέσα από το οποίο θα πρέπει να μεταβούμε στον φάκελο που έχουμε αποθηκεύσει τη διανομή Linux. Το πρόγραμμα θα μας δείξει τις διανομές Kubuntu. Επέλεξα την έκδοση 64-bit. Στη συνέχεια πατάμε Open

Περνάμε στο Step 3. Εδώ καταρχήν θα επιλέξουμε το USB που θέλουμε να κάνουμε την εγκατάσταση. Επέλεξα ένα απλό USB Sandisk 8GB. Προσοχή θέλει στη επιλογή του σωστού Drive (Μην διαγράψουμε κάποιο αποθηκευτικό μέσω που περιέχει κάτι σημαντικό)

Ακριβώς δίπλα στην επιλογή του USB επιλέγουμε το Fat32 Format του USB. Θέλω μία μικρή εγκατάσταση με Persistent αρχείo μικρότερο από 4GB. Σε αντίθετη περίπτωση ίσως να χρειαζόταν NTFS Format

Στην συνέχεια προχωράμε στην επιλογή μεγέθους του Persistent File. Πρόκειται για το αρχείο που θα καταγράφει τις αλλαγές που γίνονται και θα τις διατηρεί μετά από κάθε Reboot. Επιλέγω τα 2GB, περίπου όση και η Ram του συστήματος που θα θελήσω να τρέξω το νέο λειτουργικό. Έχουμε ολοκληρώσει τις ρυθμίσεις μας και επιλέγουμε Create.

Το πρόγραμμα θα μας ανοίξει ένα παράθυρο με μία σύνοψη των επιλογών μας. Αν όλα συμφωνούν με τις επιλογές μας προχωράμε επιλέγοντας Yes

Από εδώ και πέρα όλα γίνονται αυτόματα.

Το πρόγραμμα θα τραβήξει τα αρχείο από το .iso αρχείο της διανομής Linux σε ένα προσωρινό φάκελο στο σκληρό μας δίσκο και σταδιακά θα τα εγκαταστήσει στο USB

Στη συνέχεια θα δημιουργήσει το Persistent File και θα το αντιγράψει και αυτό στο USB.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα δούμε το μήνυμα Process is Complete! Πατάμε Close και μπορούμε να αφαιρέσουμε το USB. Είναι έτοιμο να τρέξει σε όποιον υπολογιστή θέλουμε.

Επιλέγω να το τρέξω σε έναν Toshiba Celeron 2GB Ram, ξεχασμένο στο ράφι εδώ και χρόνια. Τοποθετούμε το USB σε μία θύρα και ξεκινάμε τον υπολογιστή μας κρατώντας πατημένο το F12 για να μπούμε στο Boot Menu του συστήματος. Εδώ να τονίσουμε ότι ο τρόπος για να μπούμε στο Boot Menu μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον κατασκευαστή και το μοντέλο του υπολογιστή.  Συνήθως ένα από τα F12, F9 ή ESC θα κάνει τη δουλειά. Αν δεν είστε σίγουροι, αρκεί μία αναζήτηση στο διαδίκτυο για το συγκεκριμένο μοντέλο που έχετε στη διάθεσή σας.

Βλέπω το SanDisk USB διαθέσιμο στο Boot Menu και το επιλέγω

Βλέπουμε το σύστημα να εκκινεί με το Kubuntu. Το μόνο που μας μένει είναι να επιλέξουμε Try Kubuntu. Αυτό θα επιλέγουμε σε κάθε επανεκκίνηση και το persistent αρχείο θα αναλαμβάνει να ενημερώνει κάθε αλλαγή που έχουμε κάνει.

Το μόνο που χρειάζεται να προσέξουμε είναι να μην προχωρήσουμε σε Update συστήματος ή kernel. Μπορούμε όμως να αναβαθμίσουμε προγράμματα, να εγκαταστήσουμε νέα, και να παραμετροποιήσουμε το σύστημά μας όπως θέλουμε. Εξαιρετικό εργαλείο για πειραματισμούς και εξοικείωση με το Linux, χωρίς την ανάγκη εγκατάστασης και δημιουργίας Dual Boot συστήματος ή χρήση VM.

 


Το IPVanish μπορεί να προστατέψει την ιδιωτικότητά σας και ό,τι βλέπετε στη συσκευή σας με τον καλύτερο τρόπο. Δείτε τα διαθέσιμα πακέτα εδώ


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here