Επανειλημμένα έχουμε μιλήσει για την ανάγκη προστασίας των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο. Δυστυχώς, η σημερινή τεχνολογία, μαζί με όλες τις ανέσεις που προσφέρει, μας αφήνει αρκετά εκτεθειμένους όσον αφορά στην προστασία της ιδιωτικής μας ζωής. Έχουμε ήδη παρουσιάσει το DuckDuckGo σαν μία ιδιαίτερα ασφαλή λύση στο θέμα των Μηχανών Αναζήτησης. Το Signal, ένα απαραίτητο εργαλείο για ασφαλείς συνομιλίες και IM, ενώ θεωρούμε ενδεδειγμένη τη χρήση VPN καθώς και του δικτύου Tor.

Τι Γίνεται όμως με τα Email

Η αλήθεια είναι ότι μετά την ανοιχτή παραδοχή της Google ότι διαβάζει όλη την ηλεκτρονική μας αλληλογραφία, τα πράγματα γίνονται σοβαρά. Κατ’ αρχάς, είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι τα mail μας δεν είναι κρυπτογραφημένα. Είναι ορατά σε όλους. Η ανάγκη για End-To-End κρυπτογράφηση είναι αναγκαία. Μία τέτοια λύση για την Ηλεκτρονική μας Αλληλογραφία είναι το ProtonMail.

Το ProtonMail ιδρύθηκε από μία ομάδα επιστημόνων που συναντήθηκαν στο CERN. Αν και δε γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες,  σύντομα, και μετά από ένα αρκετά μεγάλο ποσό που συγκεντρώθηκε από Crowdfunding, η εταιρία έστησε ένα δίκτυο με Server στη Ελβετία. Σύμφωνα μάλιστα με τις περιγραφές των στελεχών της εταιρίας, oι κεντρικοί server στεγάζονται σε ένα υπερσύγχρονο υπόγειο φρούριο ικανό να αντέξει και πυρηνική έκρηξη! Ίσως υπερβολική περγραφή για μια email υπηρεσία.

Headquarters of Proton Technologies AG in Geneva, Switzerland

Εκείνο που μας αρκεί είναι η δυνατότητα της κρυπτογράφησης των mail που στέλνουμε ακόμα και σε λογαριασμούς εκτός Proton. Δεν κρατάει κανένα Metadata για τον χρήστη, και κυρίως την IP address σύνδεσης στο λογαριασμό. Επίσης, δεν απαιτείται κανένα προσωπικό στοιχείο για το άνοιγμα ενός λογαριασμού.

Μέχρι εδώ όλα ακούγονται καλά. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν πρόκειται για μία δωρεάν εφαρμογή. Και αυτό γιατί τα χαρακτηριστικά που δίνει η υπηρεσία για ένα δωρεάν λογαριασμό είναι ελάχιστα.

Στη δωρεάν υπηρεσία λείπουν αρκετά χαρακτηριστικά, όπως η επιβεβαίωση λήψης, ο χρονικός περιορισμός, κ.λ.π. Επίσης, ο χώρος των 500MB που προσφέρει δε μπορεί να καλύψει έναν επαγγελματία με αρκετή καθημερινή αλληλογραφία. Αναγκαστικά, λοιπόν, αρκετοί χρήστες θα περάσουν σε μία από τις συνδρομές που προσφέρει. Αυτό αυτόματα αναιρεί την ανωνυμία, καθώς η εταιρία κρατάει στοιχεία χρέωσης για τον λογαριασμό του χρήστη.

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μέσα από το Web Based περιβάλλον

ενώ υπάρχει διαθέσιμη και η Mobile εφαρμογή

Συμπέρασμα

Το ProtonMail σίγουρα προσφέρει αρκετή ασφάλεια στην ηλεκτρονική αλληλογραφία. Η End-To-End κρυπτογράφηση είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα, ενώ η ασφάλεια στους Server είναι πραγματικά ισχυρή. Οι υπηρεσίες που προσφέρει αλλά και το περιβάλλον της εφαρμογής είναι σε πολύ καλό επίπεδο αν και περιμένουμε αρκετές βελτιώσεις ακόμα.

Το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για μία πολύ καλά στημένη ιδιωτική επιχείρηση. Με τη δωρεάν υπηρεσία, στην ουσία εγκλωβίζει τους χρήστες. Τα Email Accounts πλέον χρησιμοποιούνται περισσότερο για τη σύνδεση σε διάφορους λογαριασμούς και υπηρεσίες όπως τα Social Media, Paypal, Netflix, Τράπεζες, κ.λ.π. Οι χρήστες που επιλέγουν τον δωρεάν λογαριασμό, λόγω των περιορισμών, θα βρεθoύν σύντομα σε δίλημμα. Να πληρώσουν για την αναβάθμιση του λογαριασμού τους στο ProtonMail ή να μπουν στη διαδικασία να αλλάξουν Εmail, κάτι ιδιαίτερα επίπονο αν σκεφτεί κανείς πόσες αλλαγές πρέπει να κάνουν σε όλες τις υπηρεσίες που έχουν ενεργοποιήσει με βάση το παλιό Email Account. Σας συνιστούμε να δοκιμάσετε την ενεργοποίηση ενός δωρεάν λογαριασμού στο ProtonMail αλλά να μη στηρίξετε όλη την ψηφιακή σας ζωή πάνω σε αυτό πριν να είστε σίγουροι για την επιλογή σας.

Advertisement

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

three × one =