Linux Mint xfce

Για πολλά χρόνια το Linux δεν αποτελούσε επιλογή για τον μέσο χρήστη. Παρά την σταθερότητα που παρουσίαζε σαν λειτουργικό σύστημα, απαιτούσε από τον χρήστη αρκετές γνώσεις για να το προσαρμόσει στο σύστημά του. Με την πάροδο του χρόνου, αλλά και την τεράστια κοινότητα που το υποστηρίζει όλα αυτά άλλαξαν. Οι σημερινές διανομές είναι πλέον αρκετά φιλικές, το περιβάλλον εργασίας δεν προβληματίζει ακόμα και τον πιο αρχάριο χρήστη, ενώ με άνεση θα βρει προγράμματα για κάθε εργασία που θέλει να εκτελέσει.

Στο σημερινό άρθρο θα κάνουμε απλά μία αναφορά στις δημοφιλέστερες αλλά και πιο ολοκληρωμένες διανομές Linux που υπάρχουν διαθέσιμες. Είναι κατάλληλες για κάθε χρήστη, χωρίς να απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και αποτελούν ιδανικό τρόπο για τη γνωριμία σας με το Linux. Στη στήλη του περιοδικού που αφορά το Linux θα προχωρήσουμε σε αρκετά άρθρα, αφιερώνοντας χρόνο για κάθε μία από αυτές τις διανομές, τα χαρακτηριστικά τους αλλά και προγράμματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Αργότερα θα εμβαθύνουμε περισσότερο, τόσο με αναφορά σε εξειδικευμένες  διανομές, σε προγράμματα από την μεγάλη λίστα της Open Source κοινότητας, αλλά και διαδικασίες που θα δώσουν νέα χρήση σε εξοπλισμό που δεν χρησιμοποιείτε πλέον.

Διαδικασία

Για την εγκατάσταση κάθε διανομής χρησιμοποιήσαμε, τον περίφημο από προηγούμενο άρθρο, Netbook Toshiba Satellite NB10T-A-103 – 11.6″ του 2014. Οι λόγο είναι απλοί. Το μηχάνημα είναι εξαιρετικά χαμηλών προδιαγραφών, με έναν Intel Celeron N2810 2.00 GHz, 2 GB – DDR3 SDRAM – 1600 MHz, και μία οθόνη 11,6″ με την ιδιαιτερότητα ότι είναι Touch Screen. Ένας επιπλέον λόγος είναι ότι πρόκειται για ένα μηχάνημα που κοστίζει λιγότερο από 100€ (μεταχειρισμένο περίπου στα 70€). Ήρθε με εγκατεστημένα τα Windows 8.1 ενώ η αναβάθμιση στα Windows 10 το κατέστησαν τόσο αργό που δεν είχε πλέον καμία χρησιμότητα. Ακολουθήσαμε την διαδικασία που περιγράφουμε στο άρθρο “Εγκατάσταση Πλήρους Λειτουργικού σε Ένα USB (Persistent)”. Αυτή την φορά όμως δεν ορίσαμε μέγεθος στο Persistent αρχείο, και μετά την δοκιμή, μέσα από την κάθε διανομή πατήσαμε την Εγκατάσταση της στο σκληρό δίσκο.

Θα ακολουθήσουν άρθρα τόσο για εγκατάσταση παράλληλα με το λειτουργικό που έχουμε (Dual Boot), όσο και εγκατάσταση μόνο μίας διανομής Linux, με εξάλειψη των Windows από το σύστημα μας.

Ubuntu

Η πιο διαδεδομένη διανομή, και πιθανότατα η πιο κατάλληλη για όσους θέλουν μία πρώτη επαφή με Linux. Διατίθεται από την Canonical, είναι βασισμένη στο Debian, και με το αρκετά εύκολο και εύχρηστο Gnome, ένα περιβάλλον εργασίας που δεν θα προβληματίσει καθόλου την μετάβαση σας από τα Windows. Έρχεται με μία πληθώρα εγκατεστημένων προγραμμάτων όπως Firefox, Thunderbird Mail client, VLC Player, Telegram, Libre Office. Επίσης μέσα από το SnapStore θα βρείτε εκατοντάδες προγράμματα διαθέσιμα για κάθε εργασία με το πάτημα ενός κουμπιού.

Στην δοκιμή μας ο μικρός Toshiba πήρε ζωή. Δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα με την εγκατάσταση, όλο το hardware αναγνωρίστηκε χωρίς κανένα πρόβλημα, και η Τοuch Screen οθόνη λειτούργησε άψογα.

Εδώ να σημειώσουμε ότι υπάρχουν αρκετές διανομές βασισμένες στο Ubuntu. Λέγονται Flavors, ακολουθούν τις ενημερώσεις του πυρήνα της επίσημης διανομής, αλλά διαφέρουν σε αρκετά σημεία. Σε επόμενα άρθρα θα τις αναλύσουμε εκτενέστερα, αλλά προς το παρόν θα κάνουε μία απλη αναφορά.

Lubuntu – Πιθανότατα η ελαφρότερη επίσημη παραλλαγή του Ubuntu. Είναι ικανή να δώσει ζωή σε αρκετά παλαιά συστήματα και να λειτουργήσει άψογα. Έρχεται με το LXQt περιβάλλον, και οι εφαρμογές του έχουν στόχο την χρήση όσο λιγότερων πόρων του συστήματος. 

XubuntuΑκόμα μία ελαφριά διανομή, αυτή τη φορά με το Xfce περιβάλλον. Είναι και αυτό ιδανικό για συστήματα χαμηλών προδιαγραφών.

KubuntuΑρκετά ελαφριά και γρήγορη διανομή ιδανικό ακόμα και για το πιο “αδύναμα” μηχανήματα. Έρχεται με το KDE Plasma περιβάλλον και προσφέρει ένα πλήρες πακέτο εφαρμογών.

Ubuntu Budgie – Μία πολύ απλή αλλά εξαιρετικά λειτουργική διανομή. Το περιβάλλον Budgie που έρχεται εγκατεστημένο προσφέρεται για παραμετροποίηση, είναι εξαιρετικά εύκολο στη χρήση και αρκετά γρήγορο.

Ubuntu Mate

Πιθανότατα να είμαι προκατειλημμένος αλλά θα δώσω μία ξεχωριστή θέση στη διανομή Ubuntu Mate. Αν κάποια διανομή συναγωνίζεται την original Ubuntu, για μένα δεν είναι άλλη από την κλασική διανομή με το περιβάλλον Mate. Δοκιμάστε τις διανομές και πείτε μας την άποψή σας.

Linux Mint

Βασισμένο στο Ubuntu και το Debian, με έναν εκπληκτικό Software Manager, και με το Cinnamon Desktop σαν Default, γρήγορα απέκτησε τα πρωτεία στις προτιμήσεις των χρηστών. Μία πολύ όμορφη, γρήγορη και πλήρης διανομή. Εκτός από το Cinnamon θα βρείτε διαθέσιμα το Mate και το Xfce για όσους προτιμούν ένα πιο ελαφρύ περιβάλλον εργασίας. Μία ακόμη έκδοση, η LMDE (Linux Mint Debian Editon) είναι διαθέσιμη, σε μία προσπάθεια να απελευθερωθεί από την αρχιτεκτονική του Ubuntu. Σύμφωνα με την αναφορά στην περιγραφή της διανομής αυτή, είναι μία προσπάθεια της ομάδας να εξελίξει το Linux Mint, σαν να μην υπήρχε το Ubuntu. Η LMDE έκδοση δεν αφορά ίσως του αρχάριους χρήστες.

Δεν χρειάστηκε να κάνω εγκατάσταση στον Toshiba, καθώς έχω ήδη εγκατεστημένο το Linux Mint σε διάφορα συστήματα που χρησιμοποιώ καθημερινά. Είναι σταθερά η πρώτη μου επιλογή και την συνιστώ ανεπιφύλακτα.

openSUSE

openSUSE

Αποτελεί για μένα μία ευχάριστη έκπληξη καθώς δεν το είχα χρησιμοποιήσει άλλη φορά. Με την βοήθεια του Yast, τόσο για εγκατάσταση όσο και παραμετροποίηση, όλα λειτουργούν άψογα, χωρίς καμία ιδιαίτερη προσπάθεια. Θα ικανοποιήσει πλήρως και τους αρχάριους χρήστες, αλλά σίγουρα ενδιαφέρει και πιο έμπειρους χρήστες με διαφορετικούς προσανατολισμούς.

Debian

Linux Debian

Δεν υπάρχουν πολλά να πεις για το Debian, από την στιγμή που ξέρεις ότι αρκετές διανομές στηρίζονται σε αυτό, δείγμα της σταθερότητας που προσφέρει. Η κοινότητα που το στηρίζει είναι τόσο μεγάλη που δύσκολα μπορείς να μιλήσεις για αριθμούς. Μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε σύστημα, χωρίς προβλήματα, ανάλογα βέβαια με το γραφικό περιβάλλον που θα επιλέξετε. Αρκεί να επισκεφτείτε το  Debian Distros και να επιλέξετε ανάμεσα στο Cinnamon, Gnome, Mate, KDE, Lxde, και Xfce.

Fedora

Fedora-cinnamon
Fedora-cinnamon

Μία εξαιρετική διανομή που υποστηρίζεται από την Red Hat. Έρχεται με defualt το Gnome, ανάλογα όμως το σύστημα σας μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα Fedora Spins που υπάρχουν διαθέσιμα.

Deepin

Deepin Linux

Μία ξεχωριστή και πολύ ενδιαφέρουσα διανομή που έρχεται με το δικό του περιβάλον εργασίας, το DDE (Deepin Desktop Environment). Σίγουρα θα διευκολύνει τους χρήστες που έχουν συνηθίσει το περιβάλλον των Mac.

Zorin OS

Zorin Linux

Άλλη μία διανομή βασισμένη στο Ubuntu. Η ταχύτητα και η απλότητα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του και αποτελεί σίγουρα μία πολύ καλή λύση τόσο για όσους προέρχονται από Windows όσο και από MacOS. Μελανό σημείο η τιμή στην έκδοση της Ultimate έκδοσης, κάτι που με βρίσκει αντίθετο. Η αναφορά στο donation κατά την διάρκεια του Download θα ήταν αρκετή και μέσα στα πλαίσια της GΝU/Linux κοινότητας.

Elementary OS

Elementary linux

Ακόμα μία διανομή που προσπαθέι να φέρει την αισθητική του MacOS. Μία διανομή που απευθύνεται σε αρχάριους, αρκετά γρήγορη και ελαφριά. Έρχεται με εγκατεστημένα τα βασικά προγράμματα αλλά το AppCenter προσφέρει λύσεις για κάθε επιπλέον πρόγραμμα που θα χρειαστείτε. Είναι αρκετά ελαφρύ για να εγκατασταθεί σε χαμηλής ισχύς συστήματα και αξίζει την προσοχή σας.


 

Σίγουρα υπάρχουν αρκετές ακόμα διανομές στις οποίες δεν έχω αναφερθεί ακόμα. Σταδιακά θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε ακόμα περισσότερες διανομές γενικής χρήσης, αλλά και αρκετές διανομές που ειδικεύονται σε συγκεκριμένες εργασίες όπως Games, Studio, Security, και άλλες. Παράλληλα θα περάσουμε και σε οδηγούς που θα βοηθήσουν τους αρχάριους χρήστες να γνωρίσουν καλύτερα το Linux. Μέχρι τότε περιμένουμε τις δικές σας εντυπώσεις, απορίες αλλά και προτάσεις για διανομές στις οποίες δεν έχουμε αναφερθεί ακόμα.


Advertisement

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × five =