Τι Είναι ο DNS Server και Γιατί Χρειάζεται Αλλαγή

Το Domain Name System ή DNS (Σύστημα Ονομάτων Τομέων ή Χωρών ή Περιοχών) είναι ένα ιεραρχικό σύστημα ονοματοδοσίας για δίκτυα υπολογιστών  που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο IP. Το σύστημα DNS μπορεί και αντιστοιχίζει τα ονόματα των υπολογιστών υπηρεσίας σε διευθύνσεις IP. Στην Ελλάδα, η ΕΕΤΤ ρυθμίζει τα θέματα ονομάτων χώρου στο Διαδίκτυο με κατάληξη «.gr».

Εδώ κι εδώ μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την απόφαση μπλοκαρίσματος συγκεκριμένων ιστοσελίδων από τους πάροχους internet για λόγους παραβίασης πνευματικής ιδιοκτησίας. Την ίδια αποτυχημένη πρακτική προσπαθεί να εφαρμόσει εδώ και χρόνια και η Αυστραλία. Αντί να προσπαθήσουν να ρίξουν τις τιμές σε λογικά επίπεδα, προσπαθούν να περιορίσουν την παράνομη διάθεση υλικού. Αυτό που δεν μπορούν ακόμα να συνειδητοποιήσουν είναι ότι αν ρίξουν τις τιμές τότε θα πολλαπλασιάσουν τους συνδρομητές τους και θα αυξήσουν τα έσοδά τους. Αν οι τιμές παραμένουν απαγορευτικές για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, όσους περιορισμούς κι αν θέσεις, αυτός που δεν έχει τα χρήματα πολύ απλά δε μπορεί να αγοράσει το προϊόν. Κάτι φυσικά που κατάλαβαν τα τσακάλια της Netflix και τους πήραν τη μπουκιά από το στόμα. Αν οι ψηφιακές πλατφόρμες δεν καταλάβουν ότι πρέπει να ρίξουν τις τιμές και να διαθέσουν περισσότερο δωρεάν περιεχόμενο, τίποτα δε θα αλλάξει. Ίσως το μόνο που αλλάζει είναι ο Τραπεζικός Λογαριασμός των νομικών συμβούλων που παρασύρουν τις εταιρίες σε ένα ανώφελο κυνήγι. Διαβάστε αναλυτικά για την περίπτωση της Αυστραλίας εδώ.

Οι Λύσεις

Η απόφαση για να παρακάμψετε αυτούς τους περιορισμούς είναι δική σας. Δεν υποστηρίζουμε την παράνομη διάθεση υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Πιστεύουμε όμως ότι δικαίωμα στη διασκέδαση έχουν όλοι και όχι μόνον οι λίγοι προνομιούχοι. Μια πρώτη λύση είναι η χρήση του Tor Browser. Δείτε το σχετικό άρθρο εδώ. Ένας δεύτερος τρόπος για να παρακάμψετε αυτούς τους περιορισμούς είναι η αλλαγή DNS server του παρόχου σας με αυτούς της Google, Cloudflare ή OpenDNS. Το ποιοι είναι οι γρηγορότεροι DNS εξαρτάται από την περιοχή σας. Είναι καλύτερα να κάνουμε την αλλαγή μπαίνοντας στις ρυθμίσεις του router αντί να την κάνουμε σε κάθε συσκευή ξεχωριστά. Αν το router του παρόχου σας είναι κλειδωμένο και δε σας αφήνει να το κάνενετε, τότε θα πρέπει να αλλάξετε DNS ανά συσκευή.

Ακόμα καλύτερη λύση για ανώνυμη πλοήγηση είναι η χρήση VPN κατά προτίμηση επί πληρωμής και αξιόπιστη για να είσαστε όσο το δυνατόν καλυμμένοι χωρίς τους όποιους περιορισμούς σε διαθεσιμότητα servers, όριο κατεβάσματος, όγκου δεδομένων, χρόνου, κ.λ.π.

Ο πάροχος VPN που σας προτείνει το codecity.gr όσον αφορά στη σταθερότητα και διαθεσιμότητα Server αλλά και στη χρήση σε όλες τις συσκευές, είναι το IPVanish. Είναι το ίδιο που χρησιμοποιούν όλα τα μέλη μας εδώ και χρόνια και αποτελεί πλέον Affiliate συνεργάτη. Δείτε τα διαθέσιμα πακέτα εδώ

Αλλαγή DNS σε Windows 7

Αλλαγή DNS σε Windows 10

 

Αλλαγή DNS σε Android box τρόπος 1ος

Το Cloudflare 1.1.1.1 σας επιτρέπει να κρύψετε άμεσα τη δραστηριότητά σας στο Διαδίκτυο με το γύρισμα ενός διακόπτη. Μπορείτε να το κάνετε ληψη από το Google Play.

Αλλαγή DNS σε Android box τρόπος 2ος

Πηγαίνετε Settings Android > Network > κλίκ αναλόγως τη σύνδεση που έχετε Ethernet ή Wi-Fi > Advanced options Σύνθετες επιλογές > IP settings Ρυθμίσεις διεύθυνσης IP > Static Στατική
IP address Διεύθυνση IP: τα 3 πρώτα νούμερα θα πρέπει να είναι ίδια με αυτά που γραψατε για την Πύλη και το τελευταίο θα το ορίσετε με κάποιο μεγάλο νούμερο π.χ 120 μέχρι 254 και όχι παραπάνω, για να αποφύγετε τυχών διένεξη με άλλη συσκευή στο ίδιο δίκτυο.
Gateway Πύλη (ip router του παρόχου σου) αφήνετε αυτή που έχει.

Network prefix length Μήκος προθέματος δικτύου: 24 αφήνετε αυτό που έχει
DNS 1: 8.8.8.8
DNS 2: 8.8.4.4
Κλικ στο ΟΚ για να αποθηκευτεί η νέα ρύθμιση.
Μετά την αλλαγή, αν έχετε συνδεθεί με καλώδιο ethernet, βγάζετε και βάζετε ξανά το καλώδιο στο TV Box. Αν έχετε συνδεθει ασύρματα μέσω wifi, ανοίξτε και κλείστε το wifi.

Αλλαγή DNS σε router

Ανάλογα με τον πάροχο και συσκευή router που έχετε, μπορείτε να κάνετε αναζήτηση στο google το μοντέλο σας για πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα. ‘Οταν συνδεθείτε στο router σας, μπαίνετε στη σελίδα του router στο τοπικό σας δίκτυο π.χ 192.168.1.1, συμπληρώνετε Username και Password που συνήθως είναι admin/admin, το password θα τo βρείτε στην ετικέτα στο κάτω μέρος του router σας εκτός κι αν το έχετε αλλάξει. Σε αυτή την περίπτωση, επιβάλλεται να βάλετε αυτόν που έχετε ορίσει. Στο επόμενο βήμα, πάτε στις ρυθμίσεις LAN και στην καρτέλα IPv4 θα καταχωρήσετε τους Google DNS βάζοντας κι ένα πεδίο
π.χ σε router ZTE Speedport Entry 2i της Cosmote, το ISP DNS από On θα το ορίσετε Off. Σε κάθε περίπτωση, γράψτε κάπου τους εργοστασιακούς DNS που ήδη έχει, ούτως ώστε αν για κάποιο λόγο μετανιώσετε για την αλλαγή που κάνατε, να μπορείτε να γυρίσετε πίσω στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Στον υπολογιστή, παρά τα DNS της Google στο router μου, πηγαίνοντας στις κομμένες σελίδες συνέχιζα να μην έχω πρόσβαση σ’αυτές. Έτσι, απενεργοποίησα ξετικάροντας από τη σύνδεση της κάρτας του H/Y το IPv6 (IP protocol βοηθητικό του standard IP protocol IPv4) ως εξής

Σε Windows 10, πρέπει να κάνετε κάτω αριστερά στο σήμα των Windows (Εκκίνηση) > Ρυθμίσεις > Δίκτυο και Internet ή μπορείτε να κάνετε κατευθείαν δεξί κλικ στο εικονίδιο του δικτύου σας που βρίσκεται κάτω δεξιά στην γραμμή εργασιών (εικονίδιο με ένα υπολογιστή) > Άνοιγμα ρυθμίσεων δικτύου και Internet.
και μετά στην αριστερή πλευρά κλικ στο «VPN» > Αλλαγή επιλογών προσαρμογέα > δεξί κλικ στην σύνδεση Internet που θέλετε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις DNS > Ιδιότητες > στην καρτέλα «Δίκτυο» απενεργοποίηστε την επιλογή «Πρωτόκολλο Internet Έκδοση 6 (TCP/IPv6)» > κλικ στο OK.

Ακολουθούν οι κατάλληλες ρυθμίσεις 

DNS της Cloudflare

(https://1.1.1.1/)
For IPv4:
Primary DNS: 1.1.1.1
Secondary DNS: 1.0.0.1

For IPv6:
Primary DNS: 2606:4700:4700::1111
Secondary DNS: 2606:4700:4700::1001

DNS της Google

(https://developers.google.com/speed/public-dns/docs/using)
For IPv4:
Primary DNS: 8.8.8.8
Secondary DNS: 8.8.4.4

For IPv6:
Primary DNS: 2001:4860:4860::8888
Secondary DNS: 2001:4860:4860::8844

DNS του OpenDNS

(https://www.opendns.com/)
For IPv4:
Primary DNS: 208.67.222.222
Secondary DNS: 208.67.220.220

For IPv6:
Primary DNS: 2620:119:35::35
Secondary DNS: 2620:119:53::53

 

Ευχαριστούμε τον Babis Arvanitidis

Advertisement

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ