Από τις 14 Ιανουαρίου η Microsoft σταμάτησε πλέον την υποστήριξη των Windows 7. Ένα λειτουργικό που βγήκε στην κυκλοφορία πριν από δέκα χρόνια αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιεί πάνω από το 35% των χρηστών με Windows λειτουργικό.

Τι Σημαίνει?

Η διακοπή υποστήριξης σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν οι υπολογιστές με Windows 7 να λειτουργούν. Απλά δεν θα υπάρχουν πλέον αναβαθμίσεις για διόρθωση Bugs αλλά και τα πολύ απαραίτητα security updates. Στην ουσία η εταιρία αφήνει στην τύχη τους εκατομμύρια χρήστες. Με μία μικρή επίσκεψη στην σελίδα της Μicrosoft το μόνο που αναφέρει για τους χρήστες των Windows 7 είναι «Αγόρασε καινούργιο υπολογιστή η πάρε Windows 10», και κάνει μία ωραία παρουσίαση των υπολογιστών που προσφέρει.

Βέβαια όσοι χρήστες είχαν ενεργές τις αυτόματες ενημερώσεις είχαν εδώ και πολύ καιρό ενημερωθεί για την διακοπή της υποστήριξης των Windows 7.

Τα καλά νέα δεν σταματάνε εδώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του η υποστήριξη με Security Updates θα συνεχιστεί για τα Office 365 ProPlus που τρέχουν σε Windows 7 έως το 2023, αλλά δεν θα υπάρχουν αναβαθμίσεις με νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες. Εδώ θα πρέπει να ενημερώσουμε και τους χρήστες των Office 2010 ότι η υποστήριξή τους θα σταματήσει πλήρως στις 13 Οκτωβρίου 2020.

Και τι Κάνουμε Τώρα?

Δεν θα μιλήσουμε για εταιρίες και οργανισμούς. Θα μιλήσουμε για τον απλό μέσο χρήστη. Οι λύσεις που έχει είναι περιορισμένες.

Το να περάσεις σε αναβάθμιση, αγοράζοντας Windows 10, εξαρτάται καθαρά από τα χαρακτηριστικά του υπολογιστή. Όσο και αν η Microsoft επιμένει ότι είναι αρκετά ελαφριά και λειτουργούν ακόμα και με 2GB Ram με σιγουριά σας λέμε ότι δεν ισχύει. Το σύστημα θα σας απογοητεύσει γρήγορα και πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε επανάληψη της «μεγάλης σφαγής των Laptop». Αναφέρομαι φυσικά για την εποχή που η εταιρία πρόσφερε την αναβάθμιση σε Windows 8, με αποτέλεσμα πολλοί φορητοί υπολογιστές να πέσουν θύμα ενδοοικογενειακής βίας από τους εκνευρισμένους ιδιοκτήτες τους.

Όσοι από του χρήστες επιμένουν να περάσουν σε Windows 10 τότε θα πρέπει να προχωρήσουν σε μία γενναία αναβάθμιση Hardware στο Desktop, ή αγορά νέου Laptop. Επιλέξτε υψηλό χρονισμό, αρκετούς πυρήνες και να γνωρίζεται ότι τα 4GB RAM οριακά θα καλύψουν τις ανάγκες σας. Ιδανικά επιλέξτε Laptop με ssd δίσκο και δυνατότητα προσθήκης/ αναβάθμισης Ram.

Αν δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να αναβαθμίσουμε τον εξοπλισμό μας, τι κάνουμε με τον υπολογιστή που έχουμε? Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να παραμείνουμε στα Windows 7. Όσο καλό antivirus και να έχουμε, δεν μας προστατεύει από τα κενά που υπάρχουν στο λειτουργικό μας.

Linux και πάλι Linux

Το πρώτο βήμα είναι να κάνουμε ένα καλό Backup όλων των αρχείων που έχουμε στον υπολογιστή μας. Στην συνέχεια να συγκεντρώσουμε τους κωδικούς από τις διάφορες υπηρεσίες σε έναν καλό Password Μanager, όπως το LastPass.

Στην συνέχεια μπορούμε να διαλέξουμε μία έκδοση Linux. Ρίξτε μία ματιά στο άρθρο Linux – Ποια Διανομή να Διαλέξω;

Μπορείτε, πριν προχωρήσετε σε οριστική διαγραφή των Windows 7, να δοκιμάστε «Εγκατάσταση Πλήρους Λειτουργικού σε Ένα USB (Persistent)»

Αφού δοκιμάστε και καταλήξετε στην διανομή Linux που σας ταιριάζει προχωρήστε σε εγκατάσταση του νέου λειτουργικού και διαγράψτε τα Windows από τη ζωή σας.

 


Το IPVanish μπορεί να προστατέψει την ιδιωτικότητά σας και ό,τι βλέπετε στη συσκευή σας με τον καλύτερο τρόπο. Δείτε τα διαθέσιμα πακέτα εδώ


Advertisement

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ